"Samen kom je verder"

  Nieuwsbrief van de Ondernemersvereniging Gemeente Heumen Februari

  Uitgave februari- 2024

  OGH-nieuws

  Beste collega-ondernemers,

  Hierbij de eerste nieuwsbrief in 2024 van het bestuur van de OGH.

  Wij, als besturen van het winkelcentrum, Kracht van Lokaal en de Ondernemersvereniging Gemeente Heumen hebben de krachten gebundeld om 11 januari jl. samen een Nieuwjaarsborrel te organiseren.

  Er wordt regelmatig aangegeven dat de ondernemers meer verbinding willen krijgen met de lokale ondernemers, zodat ze elkaar leren kennen en zien welke expertises wij allemaal in huis hebben. De Nieuwjaarsborrel was gezellig en ronduit een succes.

  Dit jaar willen wij daarom nog enkele bijeenkomsten organiseren om tegemoet te komen aan de wens voor meer verbinding.

  Als besturen investeren wij veel tijd in onderlinge communicatie met de verenigingen om zo efficiënt en effectief mogelijk dingen op elkaar te kunnen afstemmen. Dit bespaart tijd en geld en voorkomt frustratie.

  De besturen hebben ook 4x per jaar een structureel overleg met onze gemeente – met wethouder Rob Engels en EZ-beleidsmedewerker René Joosten – zodat de gemeente op de hoogte blijft waar wij als ondernemers mee bezig zijn. Ook kunnen we zo de communicatielijnen kort houden.

  Mochten jullie als ondernemers ergens tegen aan lopen, meld het dan bij ons. Wij proberen daar dan een oplossing voor te vinden.

  Wij zijn naast bestuursleden allemaal ondernemers met een eigen bedrijf. Wij zouden het daarom op prijs stellen als jullie als collega-ondernemers ook mee denken en ons ondersteunen bij taken en activiteiten. Dat geeft ook de onderlinge verbondenheid en betrokkenheid aan.

  Het eerste initiatief van een actieve jonge onderneemster, Fenna Bruisten, is het organiseren van een ondernemersontbijt op de Harm’s Hoeve in Malden.

  Op woensdag 21 februari van 7.30 tot 8.30 uur organiseert Fenna op de Harm’s Hoeve dit ondernemersontbijt. Hier kun  je als ondernemers andere ondernemers uit onze gemeente in een kort gesprekje van een aantal minuten leren kennen onder het genot van een heerlijk ontbijt. Ondernemers kunnen zich hiervoor aanmelden bij Fenna Bruijsten.

  Dit jaar bestaande de Ondernemersvereniging Gemeenten Heumen ( OGH ) 35 jaar! We zijn al jaren een vereniging die actief is voor ondernemers uit de gemeente Heumen. Ons 35-jarig bestaan gaan wij dan ook uitgebreid vieren. Binnenkort volgt nadere informatie hierover.

  De OGH is een vereniging van en voor de ondernemers. Laten wij elkaar steunen en elkaar helpen waar dat mogelijk is.

  Succes met het ondernemen in 2024!

   

  Marijke Sijbrands

  Marly van Raaij

  Ferdi Renkens

  Remco de Vries

  Taecke Halma

   

  Nieuwjaarsborrel terugblik

  Op donderdag 11 januari jl. vond een gezamenlijk nieuwjaarsborrel plaats met de OGH-leden, winkeliers winkelcentrum en Kracht van Lokaal, Er waren zo’n 50-tal ondernemers aanwezig in het winkelcentrum Malden (voor de deur van Bakker Bart). De aanwezigen werden onthaald op verse soep (van Harms Hoeve), heerlijke belegde broodjes van Bakker Bart en schalen met Italiaanse hapje van de onlangs gevestigde delicatessenzaak Ottimo. Onder het genot van een drankje (Kanaalzicht) en muziek was het aangenaam netwerken. OGH-voorzitter Taecke Halma opende de avond met een korte toespraak en een toast op het nieuwe jaar. Ook burgmeester Joeri Minses was aanwezig en hield een toespraak. Fenna Bruisten (Harms Hoeve) nodigde vervolgens de ondernemers uit voor een 3 minuten speeddate (drie maal) om zich aan elkaar nog eens persoonlijk voor te stellen. De avond werd rond 21.00 afgesloten. Een gezellige bijeenkomst en een mooie start in het nieuwe ondernemersjaar 2024.

   

  MKB Actueel

  Woningen terrein voormalige betonfabriek

  Nadat de gemeenteraad van Heumen onlangs het besluit nam om de betonwarenfabriek Morssinkhof aan te kopen, werden op donderdag 20 december jl. de handtekeningen gezet onder de definitieve aankoopakte. Door het vertrek van de betonfabriek kunnen aan het terrein langs het Maas-Waalkanaal 614 woningen,  waaronder vier woontorens, worden gebouwd. Daarmee komen de plannen voor een behoorlijk aantal woningen in de Kanaalzone van Malden in een stroomversnelling. De betonfabriek sluit uiterlijk over drie jaar definitief haar poorten.


  Parkeren tijdens verbouwing Steenhuys

  ’t Steenhuys aan de Rijksweg in het centrum van Malden is gesloopt en maakt daarmee plaats voor appartementen in de sociale huur. Vanwege de sloopwerkzaamheden is het nodig om het gebied af te zetten waardoor er minder parkeermogelijkheden zijn bij het winkelcentrum. Dat is natuurlijk vervelend en vanwege dit ongemak hebben we voor de hele bouwperiode het Kerkplein in Malden voor parkeerders opengesteld.

   

  Facts & Figures

  Prijsverschil brandstof- en elektrische auto

  Het prijsverschil tussen brandstof- en elektrische personenvoertuigtypen is de afgelopen jaren niet veel gedaald. Voor een nieuwe elektrische auto betaal je  gemiddeld genomen meer dan €50.000. Volgens een onderzoek van KPMG ziet 66% van de Nederlandse consumenten de prijs als belangrijkste drempel voor de aanschaf van een elektrisch voortuig. Andere drempels zijn: de overheidssubsidies voor elektrisch rijden worden afgebouwd, de gemiddelde stroomprijs is momenteel vrij hoog en de restwaarde van elektrische auto’s ligt verhoudingsgewijs lager. Daarnaast is er nog onduidelijkheid over hoeveel motorrijtuigenbelasting elektrische rijders gaan betalen vanaf 2026. In 2026 wordt een nieuw stelsel ingevoerd, met als uitgangspunt dat elektrische auto’s op dezelfde manier worden belast als brandstofauto’s. De hoogte van de wegenbelasting hangt dan af van het gewicht van een auto. Een gemiddelde accu van een elektrische auto weegt zo’n 450 kilogram, en hierdoor zijn elektrische auto’s zwaarder en worden ze straks extra belast.

   

  2023 krijgt rapportcijfer7,5

  Het KVK onderzoekrapport ‘Ondernemen in 2023’ geeft aan mkb-ers/zpp-ers 2023 gemiddeld een 7,5 geven als rapportcijfer. De vooruitzichten voor de komende 6 maanden worden beoordeeld met een 7,6 gemiddeld, Bijna twee derde beoordeelt de vooruitzichten zelfs met een 8 of hoger. In de bouw, gezondheid en zakelijke diensten zijn de vooruitzichten het meest positief. Het merendeel van de ondernemers verwacht geen financiële moeilijkheden of problemen in het komende half jaar. Bijna één op de tien verwacht die wel, voornamelijk door de stijgende kosten. Ook geeft 7% aan betaalachterstanden of schulden te hebben, meestal bij de Belastingdienst. Van externe en maatschappelijke ontwikkelingen die het bedrijf raken, wordt de hoge gas-, energie- en/of brandstofprijzen door de meeste ondernemers genoemd (31%). Het percentage is wel een stuk lager dan vorig jaar (42%), tijdens de top van de energiecrisis. Naar het vinden van nieuwe klanten gaat verreweg de meeste aandacht uit als ondernemers wordt gevraagd naar hun focus voor het komende half jaar.

   

  FEBRUARI
  VR 2 14.00-16.00 uur Repaircafé – Verenigingsgebouw Overasselt
  ZO 4 15.00-17.00 uur Vespa (muziek optreden) – Buurderij de Lage Hof Overasselt
  MA 5 15.00-16.30 uur 1e Structureel Overleg met Gemeente Heumen
  DI 6 1e Algemene Bestuursvergadering OGH
  DI 6 12.00-13.00 uur Meet & Eat – Noviotech Campus Transistorweg 5 Nijmegen

  www.noviotechcampus.com (events)

  DI 6 19.30-22.30 uur Netwerkavond Jong MKB Arnhem-Nijmegen – aanmelden via www.jongmkbkan.nl
  VR 9 – WO 14 Carnaval:

  De Raore Schutters Heumen –  www.cv-drs.nl

  Dwarsliggers Malden – www.dwarsliggers.nl

  De Strandjutters Overasselt – www.strandjutters.nl

  Krek Zo Mot Ut Overasselt – www.kzmu.nl

  De Wielwaoiers Nederasselt – www.wielwaoiers.nl

     
  ZO 18 15.00-17.00 uur Bluessessie – Buurderij De Lage Hof Overasselt
  WO 21 7.30 – 8.30 uur Ondernemersontbijt Harm’s Hoeve
  DO 29 15.30-18.00 uur SMB Netwerk Meeting-  Noviotech Campus Transistorweg 5 Nijmegen. www.noviotechcampus.com (events)
     
  DO 29 13.00-1700 uur Voorronde Nationale Zorginnovatieprijs Health Valley – Noviotech Campus Transistorweg 5 Nijmegen
  MAART
  VR 1 14.00-16.00 uur Repaircafé – Verenigingsgebouw Overasselt
  ZO 3 15.00 – 17.00 uur Marshall Green and the Grey Men (muziek) – Buurderij de Lage Hof Overasselt
  DI 5 19.30-22.30 uur Netwerkavond Jong MKB Arnhem-Nijmegen – aanmelden via www.jongmkbkan.nl
  DI 5 12.00-13.00 uur Meet & Eat – Noviotech Campus Transistorweg 5 Nijmegen

  www.noviotechcampus.com (events)

  ZO 10 15.00-17.00 uur Sjax de Bekker (muziek)- Buurderij de Lage Hof Overasselt
  DI 12 15.00-20.00 uur BANN Business Angels Network Nijmegen – Slot Doddendael in Ewijk (met diner)  (bart.heuts@oostnl.nl)
  ZO 17 15.00-17.00 uur Bluessessie – Buurderij de Lage Hof Overasselt
  WO 20 9.00-17.00 uur LTVO 50+ toernooi (tennis en padel) Tennispark Overasselt
  DO 21 Health Valley Event 2024 – Pathé Nijmegen
  ZA 23 20.00 uur Comedypact Dubbelcabaret – Verenigingsgebouw Overasselt
  ZO 31 Pasen