"Samen kom je verder"

  Nieuwsbrief van de Ondernemersvereniging Gemeente Heumen April

  Uitgave april- 2024

  OGH-nieuws

  Beste collega-ondernemers,

  Het voorjaar is aangebroken en iedereen wordt meer ‘ondernemend’: we gaan er op uit, knappen de tuin op of pakken lekker ergens een terrasje.

  Wij als ondernemers ondernemen het héle jaar door, maar de lente geeft ook ons weer een extra impuls en inspiratie. Zo is het OGH bestuur volop bezig met de plannen en voorbereidingen voor ons 35-jarig jubileum. We willen dat op vrijdag 11 oktober a.s. gaan vieren en zijn al druk bezig met een mooi programma voor ons jubileumfeest. Hierover zullen we binnenkort nog uitgebreid berichten.

   

  SO aandachtspunten

  In februari hadden we ons eerste Structureel Overleg (SO) met de gemeente. We namen uitgebreid alle agendapunten door. Na een succesvolle gezamenlijke nieuwjaarsreceptie waarbij ook de leden van de Kracht van Lokaal waren uitgenodigd, werd besloten de resterende financiële middelen voor KvL vooralsnog te reserveren.

  Vraag naar bedrijfsruimte

   

  Het OGH bestuur (en een plaatselijke makelaar) worden regelmatig benaderd door bedrijven die bedrijfsruimte zoeken. Die ruimte zal gezocht moeten worden op de bestaande kavels. Afgesproken is dat er o.a. onderzocht wordt of er in Nederasselt wellicht nog beschikbare ruimte is. Verder is men bezig met nieuwbouwplannen en renovatie panden op de Hoge Brug Noord.

  Enkele belangrijke aandachtspunten die aan de orde kwamen tijdens het SO. Parkeren op Kerkplein is het gehele jaar opengesteld i.v.m. de bouwactiviteiten in het centrum. Ook bekijkt de gemeente de mogelijkheden voor parkeren bij de Kroonwijk. In het Winkelcentrum is het besluit genomen om warmtepompen te plaatsen waarbij het qua investering belangrijk is dat zoveel mogelijk winkeliers van deze voorziening gebruik zullen maken. Op dit moment heeft ruim een derde van de winkels aangegeven mee te doen, winkels die niet aansluiten zullen hiervan later problemen ondervinden. Winkeliers die in een later stadium na de installatie alsnog willen aansluiten, zullen met aanzienlijk meer kosten te maken krijgen. De geplande renovatie van het winkelcentrum is verschoven tot na de installatie van de energievoorziening.

   

  Vacature bestuurslid

  We kregen van Marijke Sijbrands het bericht dat zij met ingang van april haar OGH-bestuursfunctie helaas moet neerleggen vanwege een langdurig verblijf in het buitenland. We willen hierbij Marijke hartelijk bedanken voor haar jarenlange inzet en betrokkenheid als OGH-bestuurslid. We zullen haar enthousiasme en positieve instelling missen. Door haar vertrek zijn we op zoek naar een nieuw bestuurslid voor de OGH. Belangstellende leden voor deze vacante bestuursfunctie nodigen we graag uit om te reageren via secretariaat@ovgh.nl

   

  Samenwerking

  Het is belangrijk dat wij als OGH onze standpunten, vragen en problemen periodiek kunnen inbrengen en bespreken in het SO. Ook de gemeente vindt dit belangrijk. Burgemeester Joeri Minses heeft aangegeven bij de volgende SO op 13 mei ook aanwezig te zullen zijn. Van een goede samenwerking tussen OGH en gemeente profiteren alle Heumense ondernemers.

   

  Eigen OGH-pagina in TOPIC Magazine

   

  Wij zijn trots op onze vereniging en onze leden. Daarom bieden wij onze leden dit jaar de mogelijkheid om zich voor te stellen en hun naamsbekendheid verder uit te dragen aan een breed lezend publiek. Dit zullen we doen in elke kwartaaluitgave van TOPIC Magazine Heumen, Mook en Middelaar.

  Nieuwsgierig naar onze eigen OGH pagina in de lente Topic? Kijk dan op pagina 20 voor de eerste presentatie van 4 collega ondernemers.

  Wil jij jouw bedrijf voorstellen op de OGH pagina in Topic magazine?

  Stuur dan vóór 25 mei een mailtje (met jouw gegevens, korte omschrijving van jouw bedrijf en een foto) naar secretariaat@ovgh.nl.

   

  Rest ons jullie een zonnig voorjaar te wensen en een succesvol ondernemerschap!

   

  Marijke Sijbrands

  Marly van Raaij

  Ferdi Renkens

  Remko de Vries

  Taecke Halma

   

  Update

  Nieuwe leden

  De afgelopen periode mochten we maar liefst 5 nieuwe leden verwelkomen.

  • Melissa Pelupessy-van Cooten van Happy Family Hulp en Advies
  • Pierre Hopman van Harm’s Hoeve
  • Jan-Willem Voet van Kermispop Malden/Vierdaagsecamping Malden/ Camperplaats
  • Remi van Bergen van Topic Magazine/RvB Media
  • Ramon Jaspers van Jaspers Montage Heumen

   

  Overleg Toeristische Adviesraad

  Op 11 maart 2024 kwam de Toeristische Advies Raad Heumen (TAH)  weer bij elkaar. De leden van de TAH zijn wethouder Wim Wink, beleidsmedewerker Economische Zaken en Toerisme René Joosten en de ondernemers Ronald Valenteijn (het Buitencentrum), Arie Craanen (CCMC), Rick van Hout (Restaurant St. Walrick) en Cor Willem Visser (PLUS Visser). Enkele punten uit het overleg. Er komt een Mini map Heumen ((gevouwen tot handzaam zakformaat)  met daarop  de toeristische high lights in de gemeente en de aangrenzende delen van de buurgemeenten. De kaart laat verder het wandelnetwerk zien, verblijfslocaties en horeca. Op de achterkant staan de fiets- en wandelroutes met speciaal aandacht voor familiepaden. De gemeente wil vier rustplekken aan de Maas realiseren aan de Maasdijk. De rustplek bij het Molenwiel in Nederasselt is al gerealiseerd (zie foto).

  Rustplek bij het Molenwiel in Nederasselt

  De rustplekken aan de Maas passen in het streven van de gemeente om recreatie meer te spreiden.

   

  Facts & Figures

  Resultaten Koopstromenonderzoek

  Onlangs werden de onderzoeksresultaten van het Koopstromen Oost-Nederland 2023 gepresenteerd. Het doel van dit koopstromenonderzoek:

  Doen inwoners van Oost-Nederland de dagelijkse boodschappen dicht bij huis of gaan ze hiervoor naar een andere plaats? Waar gaan ze heen als ze bijvoorbeeld kleding en schoenen kopen of horeca bezoeken? Hoe vaak kopen ze online? Hoe tevreden zijn ze over de winkelgebieden die ze bezoeken? Dit onderzoek vond ook plaats in de gemeente Heumen.

  De winkelgebieden in Malden en Overasselt worden met respectievelijk 7,8 en 8,1 hoog gewaardeerd.

  Enkele uitkomsten van het onderzoek voor gemeente Heumen (en Malden):

  Gemeente Heumen heeft in 2023:

  Voorzieningen aanbod

  Totaal 167 verkooppunten

  • Dagelijkse boodschappen 21
  • Recreatie 21
  • Doelgericht (elektra, DHZ e.d.)24
  • Horeca 34
  • Cultuur & Ontspanning 13
  • Diensten 30
  • Overig 22
  • Leegstand 2

  Totaal m2: 33.400

  Herkomst omzet verkooppunten fysiek:

  Branche Uit eigen gemeente Uit andere gemeente/toeristen
  Dagelijks 73% 27%
  Recreatief 70% 30%
  Doelgericht 34% 66%
  Horeca 61% 39%
       

  Online aankopen

  Branche Inwoners gemeente Landelijke %
  Mode 34% 34%
  Huishoudelijk 23% 20%
  Sport & Spel30% 30% 29%
  Media & Hobby 38% 37%
  Tuin en Planten 1% 3%
  Elektronica 55% 45%
  Doe het zelf 6% 4%
  Woninginrichting20% 20% 18%

   

  De uitkomsten (factsheet Gemeente Heumen, Centrum Malden en Malden) zijn de zien/downloaden op:

  https://koopstromen.nl/oost/factsheet-lijst/

  MKB-Actueel

  Criminaliteit in het buitengebied: preventietips

  De ligging van boerenbedrijven is aantrekkelijk voor criminelen. Bij leegstand maken criminelen graag misbruik van de situatie en bieden bijvoorbeeld veel geld om een loods of schuur te huren. Maar als eigenaar/agrariër loop je grote risico’s als er illegale activiteiten in jouw pand plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan flinke schade aan je pand, zoals doorgebroken muren, gaten in het dak en water- en brandschade. Je draait vaak ook op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of het drugslab. Pas dus goed op, als men jou ‘spontaan’ benadert voor de huur van een ruimte.

  Enkele preventieve tips:

  • Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien;
  • Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
  • Overleg met de wijkagent.
  • Wil je jouw woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren, accepteer nooit contante betalingen maar alleen bankbetaling.
  • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie
  • Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast, bijvoorbeeld:
   • De huurder krijgt pas de sleutel van het pand als het huurcontract ondertekend is;
   • Spreek af periodiek in de schuur te kijken en doe dat ook;
   • De huurder mag geen nieuwe sloten op de schuur zetten, zijn die er wel, verwijder deze dan of ontbind de huurovereenkomst;
   • Verbouwingen vinden alleen plaats in overleg.

   

  Zie je verdachte situaties in jouw omgeving of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie, bij de wijkagent of via (0900) 88 44.

  Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via (0800) 70 00 of op www.meldmisdaadanoniem.nl.

  De vertrouwenspersoon Veilig Buitengebied is telefonisch bereikbaar onder nummer 06 29 52 0266 of per mail: vertrouwenspersoon@veilig-buitengebied.nl

  Bij meldingen die betrekking hebben op het milieu, bijvoorbeeld een dumping van drugsafval, kun je ook melding doen via www.milieuklachten.nl. Ga er in geen geval zelf op af!

   

  Talenten Festijn in Malden

  Ole Klein Bog en 5 medestudenten van de HAN Nijmegen werken samen met stichting Malden Festijn voor hun minor Eventmanagement om meer verbinding te creëren in Malden. Hiervoor gaan zij een Talenten Festijn (25 mei) organiseren waar lokaal talent een podium krijgt. Om hun evenement te kunnen realiseren zijn zij op zoek naar bedrijven die hen financieel willen ondersteunen. Samen kunnen ze zorgen voor een positieve impact om onze gemeenschap te versterken. Bent u geïnteresseerd of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact op via de mail: Creativents@outlook.com

   

  APRIL
  MA 1 2e Paasdag
  DI 2 20.00-22.00 uur Informatieavond Vloerisolatie – Locatie Scouting Malden Bosweg 12A
  Di 2  9.00-13.00 uur Intellectual Property Walk-In session Noviotech Campus Transistorweg 5 Nijmegen

  www.noviotechcampus.com (events)

  DI 2 12.00-13.00 uur Meet & Eat – Noviotech Campus Transistorweg 5 Nijmegen

  www.noviotechcampus.com (events)

  DO 4 19.30 uur Informatieavond Gebiedsvisie Malden-Noord  – Gemeentehuis Malden., Zie ook:

  www.maldennoord.onzegebiedsvisie.nl

  VR 5 14.00-15.00 RepairCafé – Verenigingsgebouw Overasselt
  ZO 7 15.00-17.00 uur Zondagsessie met Ingrid Heijl combo – – Buurderij De Lage Hof Overasselt
  DI 9 19.30-22.30 uur Netwerkavond Jong MKB Arnhem-Nijmegen – aanmelden via www.jongmkbkan.nl
  ZA 13 13.00 – 16.00 uur Modeshow Winkelcentrum Malden
  ZA 13 20.00 uur Broadway Musical Titanic! Verenigingsgebouw Overasselt
  ZO 14 11.00-16.00 uur Voorjaarsmarkt m.m.v. De Everlanders  –  – Buurderij De Lage Hof Overasselt
  WO 17 20.00 – 22.15 uur INNOVATE Meetup. Stevenskerk van Nijmegen

  www.innovate.community/event/the-future-of-truth/

  DO 18 20.00 uur Raadsvergadering Raadzaal Gemeentehuis
  DO 18 11.00-13.30 uur Werktafel pro en vso-scholen en bedrijven technische sector – Technoforum Wijchen. Aanmelden: info@vsopro.nl
  ZA 20 10.00 – 15.00 uur Klompjesgolf Winkelcentrum Malden
  ZA 20 10.00 – 13.00 uur Rommelmarkt SV Heumen – Terp Heumen
  ZO 21 15.00-17.00 uur Bluessessie – Buurderij De Lage Hof Overasselt
  WO 24 10-00-13-00 uur Banenmarkt Wijchen – WerkBedrijf Rijk van Nijmegen.

  ’t Mozaiek – Wijchen

  ZA 27 Koningsdag
  ZA 27 10.00-16.00 uur Kindervrijmarkt Winkelcentrum Malden
  ZO 28 15.00-17.00 uur Zondagsessie met de Happy Stones – Buurderij De Lage Hof Overasselt
  MEI
  ZA 4 11.00-15.00 uur Moederdag knutselterras Winkelcentrum Malden
  ZO 5 Bevrijdingsdag
  DI 7 19.30-22.30 uur Netwerkavond Jong MKB Arnhem-Nijmegen – aanmelden via www.jongmkbkan.nl
  DO 9 Hemelvaartsdag
  ZA 11 Wie jarig is trakteert 50 meter gebak – Winkelcentrum Malden
  ZA 11 15.00-18.00 uur 10-jarig jubileum Kringloopwinkel Vintage and More (Bolder 18 b Heumen) Graag opgeven vóór 1 mei – info@vintageandmore.nl
  MA 13  15.00 uur 2e   Structureel Overleg met Gemeente Heumen
  DI 14 2e  Algemene Bestuursvergadering OGH
  ZA 18 Kraak de Kluis – Winkelcentrum Malden
  ZO 19 1e Pinksterdag
  MA 20 2e Pinksterdag
  ZA 25 Talenten Festijn HAN – Malden Festijn Malden – MFC Maldensteijn
  WO 29 Bits & Chips Benelux RF Conference . Van de Valk Nijmegen

  https://events.bits-chips.nl/benelux-rf-conference/